Het komt vaak voor dat mensen maar een beperkt budget hebben om boodschappen van te doen. Als het om de boodschappen gaat, dan zijn er vaak heel veel dingen waar je op kunt besparen. Het is dan ook goed om eens kritisch te gaan kijken. Wat geef je uit aan boodschappen? Waar zou je dan soms slimmere of andere keuzes kunnen maken? Maar hoe zou je dan bijvoorbeeld rond kunnen komen van 50 euro per week?
Ga ervoor zitten en maak een planning voor de hele week
Je moet van een heel klein budget boodschappen doen. Dan is een goede weekplanning essentieel. Kijk eerst in de kast wat je nog in huis hebt staan. Zo voorkom je dat je dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. Probeer bij het maken van de weekplanning de ingrediënten in meerdere gerechten te gebruiken.
Doe boodschappen op de markt
Doe boodschappen op de markt. Dat kan dan soms best veel schelen. Helemaal aan het eind van de dag. De marktkooplieden prijzen hun waar dan aan tegen spotprijzen. Als je veel bij een en dezelfde kraam koopt, is er meestal nog wel een extra korting te krijgen.
Maak gebruik van de grootverpakkingen
Vaak heb je lang houdbare producten nodig. Deze producten kun je lang bewaren. Kies van deze producten dan voor de grootverpakkingen of de voordeelverpakkingen. Dit neemt wat meer ruimte in in de kast. Maar uiteindelijk zul je wel voordeliger uit zijn. Je moet deze producten dan wel echt regelmatig gebruiken.
Ga minder frisdrank drinken
Frisdrank is een van de meest gedronken dranken in een huishouden. Ongemerkt wordt hier best veel geld aan uitgegeven. Leer jezelf aan meer water te gaan drinken. Hiermee dring je de kosten voor het halen van frisdrank enorm terug. Wil je water met een smaakje? Haal dan fruit of munt op de markt. Hiermee kun je het water helemaal zelf op smaak brengen.
Kijk naar de aanbiedingen
Hou altijd de aanbiedingen in de gaten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je iedere week alle winkels af moet lopen om de aanbiedingen te gaan halen. Als er een product dat lang houdbaar is in de aanbieding is. Dan kun je hiervan een klein voorraadje in huis halen. Hier kun je dan langer van profiteren.
Vul je diepvries
Als je zuinig moet leven dan kun je dikke maatjes worden met je diepvries. Als je groentes over hebt van de weekboodschappen, dan zou je hier een soepje van kunnen maken. Deze zou je dan in porties in de diepvries kunnen bewaren.
Ook andere restjes kunnen vaak ingevroren worden. Evenals de aanbiedingen. Ben je iemand die vaak gebruik maakt van kip of gehakt? Dan kun je gehakt en kip in de aanbieding wat extra inslaan. Deze kun je dan ook in de vriezer bewaren.
Kijk naar de seizoensproducten
Als je groente en fruit gaat kopen, dan kun je het best kiezen voor de groente en fruit uit het seizoen. Deze zijn vaak veel goedkoper. Naast goedkoop zijn ze ook nog eens veel lekkerder. Zo is een komkommer in de zomer bijvoorbeeld veel goedkoper en veel smaakvoller als in de winter. Hiermee bespaar je ook veel geld op de uitgaven voor de groenten en het fruit.
Ga minderen met het eten van vlees
Vlees is een product dat behoorlijk kan drukken op het weekbudget voor de boodschappen. Het is echt niet zo dat je iedere dag een stukje vlees nodig hebt. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om minder vlees te gaan eten. Gerechten zonder vlees zijn niet alleen goedkoper, maar vaak ook nog smaakvoller.
Maak alles op
Als je ergens een flinke hoeveelheid van in huis hebt gehaald, dan is het wel belangrijk dat je dit ook allemaal gaat gebruiken. Dit kun je doen door je gerecht er op af te stemmen. Of je kunt opzoeken wat je met de overgebleven producten zou kunnen maken. Zo zorg je ervoor dat er niets verloren gaat.
Zo zou je bijvoorbeeld van de te rijpe bananen nog een bananenbrood kunnen maken. Appels die niet helemaal fris meer zijn zou je kunnen gebruiken voor het maken van een lekkere appelcake of appelmoes. Zorg ervoor dat je niets weg hoeft te gooien.
Neem een boodschappenlijst mee
Als je boodschappen gaat doen, dan is het verstandig om een boodschappenlijst mee te nemen. Met het meenemen van een boodschappenlijst voorkom je dat je dingen meeneemt die je niet nodig hebt.
De boodschappenlijst kun je maken wanneer je je weekplanning hebt gemaakt. Met behulp van de weekplanning heb je binnen een handomdraai je boodschappenlijst voor de hele week al klaar liggen.
Doe je boodschappen eens per week
Als je zuinig met je geld om wil gaan, dan zou je eens per week je boodschappen moeten doen. Wanneer je dit doet kom je maar een keer in de week in de winkel. Hierdoor loop je minder het risico dat je dingen gaat kopen die je niet op je lijstje had staan.
Doe aan meal preppen
Als je toch alle boodschappen voor de hele week al in huis hebt gehaald, dan kun je ook de maaltijden voor de hele week alvast gaan bereiden. Dit zou je bijvoorbeeld in het weekend kunnen doen. Hier zitten verschillende voordelen aan vast.
Een van de voordelen die dit met zich meebrengt is dat je de rest van de week niet meer hoeft te koken. Want dat heb je in het weekend al gedaan voor de hele week. Deze kun je dan in bakjes stoppen en in de koelkast en vriezer bewaren.
Naast het besparen van tijd doordeweeks om te koken is er nog een voordeel. Je bereidt de maaltijden altijd met verse ingrediënten. Zo ben je er zeker van dat je alle ingrediënten gebruikt. Je zult dan ook niets weggooien. Wat er overblijft kun je weer gebruiken voor andere doeleinden.
Wanneer je creatief met restjes om wil gaan kun je altijd op internet gaan kijken naar de mogelijkheden. Je leert er ook weer heel veel van. En je bent heel bewust bezig met de boodschappen die je in huis hebt gehaald.