De boodschappen, iedereen geeft er maandelijks een behoorlijk bedrag aan uit. Hoeveel er uitgegeven wordt aan boodschappen is natuurlijk per huishouden verschillende. Het is van verschillende factoren afhankelijk hoeveel geld er binnen een huishouden uitgegeven wordt voor boodschappen. Maar wat is nu eigenlijk een normaal budget voor het doen van boodschappen? Hoe wordt zo een budget berekend?
De maandelijkse kosten voor boodschappen
Boodschappen, dit is een uitgave die altijd terug zal blijven komen. Door de oorlog in de Oekraïne en de gevolgen daarvan zijn alle boodschappen ook flink gestegen in de prijs. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten voor de boodschappen ook flink gestegen.
Zelfs als je koopgedrag niet veranderd is en je gewoon dezelfde producten koopt rijzen de kosten de pan uit. De gemiddelde kosten die je aan de boodschappen kwijt bent zijn daarmee ook flink gestegen.
Maar wat is dan nu in deze tijd een normaal bedrag dat je zou moeten besteden aan boodschappen per maand? Is daar een stelregel voor? De kosten zijn wel flink gestegen, en dan niet alleen die van de boodschappen. En dat terwijl het inkomen nauwelijks is gestegen.
Uit onderzoek is gebleken dat er door een gezin maandelijks ruim 750 euro uitgegeven wordt aan bij de boodschappen. De bedragen van dit onderzoek lijken best hoog, maar toch komen die getallen dicht bij de werkelijkheid.
Waarom verschillen de maandelijkse kosten zo erg van elkaar?
De kosten voor de boodschappen die maandelijks gemaakt worden zijn afhankelijk van een aantal factoren. Een van die factoren is het aantal personen waaruit het huishouden bestaat. Gezinnen met meer mensen hebben meer geld nodig voor de boodschappen. Kleinere gezinnen hebben dan minder nodig.
Daarnaast hangt het budget ook sterk af van de persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen nemen geen genoegen met minder dan alleen de A-merken. Wanneer je voor huismerken zou kiezen zou je veel minder geld kwijt zijn aan de boodschappen.
Het kan ook verschillen in de prijs door de supermarkt waar je boodschappen doet. De ene supermarkt heeft lagere prijzen dan de andere. Dit kan ook best veel verschil maken in het bedrag dat je maandelijks uitgeeft aan boodschappen.
Ook kan het uitmaken waar je woont. Zo kunnen in het westen van het land de boodschappen duurder zijn dan bijvoorbeeld in het Duitse grensgebied. Als je daar woont kun je ook makkelijker de grens oversteken om in Duitsland boodschappen te doen. De boodschappen zijn daar veel goedkoper.
Iedereen houdt er ook nog eens zijn eigen leefstijl op na. Als je een echte Bourgondiër bent zul je meer geld uitgeven aan boodschappen. Mensen die bewust leven en echt alleen de dingen kopen die noodzakelijk zijn geven minder geld uit aan boodschappen.
Het is ook een stukje bewust worden. Soms denken helemaal niet na over het bedrag dat ze aan boodschappen uitgeven. Wanneer ze dat wel zouden doen, dan zouden ze een stuk minder geld aan boodschappen uitgeven.
De samenstelling van het gezin speelt ook een rol. Als je kleinere kinderen hebt zul je minder geld aan boodschappen uitgeven als wanneer je pubers in huis hebt. Pubers eten namelijk best veel, hierdoor ben je meer geld kwijt aan boodschappen.
Hoe kun je berekenen wat je maandelijks kwijt bent aan boodschappen?
Als je wil weten wat je gemiddeld maandelijks kwijt bent aan de boodschappen zou je gebruik kunnen maken van het huishoudboekje in de app van je bank. Met het huishoudboekje kun je je uitgaven categoriseren.
Als je dit een aantal maanden achter elkaar zou doen, dan zou je met die gegevens het gemiddelde bedrag van de boodschappen uitrekenen. Bij sommige banken kan het zijn dat het gemiddelde bedrag al automatisch berekend wordt.
Een andere manier waarop je het gemiddelde kan berekenen is het bewaren van de kassabonnen van de boodschappen. Deze zul je dan een aantal maanden moeten bewaren. Deze bedragen tel je dan bij elkaar op. Dan deel je het bedrag door het aantal maanden dat je de kassabonnen hebt bewaard.
Is het gek om de uitgaven te bespreken en vergelijken met anderen?
Het is helemaal geen gek idee om met anderen eens in gesprek te gaan over het boodschappen geld. Door met andere mensen in gesprek te gaan kun je nieuwe inzichten krijgen. Misschien zijn er wel dingen die mensen anders doen.
Anders is niet altijd verkeerd. Iedereen is op zoek naar een balans hierin. Het kan heel leerzaam zijn om juist met anderen hierover te praten. Ook jij zou dingen anders kunnen doen. Die dingen zou je dan weer kunnen leren van anderen.
Het is nooit verkeerd om eens kritisch te kijken naar de uitgaven per maand. Wie weet lukt het je dan wel om de uitgaven flink terug te dringen. Wellicht hou je dan ook nog wat geld over aan het einde van de maand. Dat is weer iets anders als wanneer eind van de maand de rekening weer leeg is.
Wat is dan een reëel bedrag per maand voor een gezin van 4 personen?
Als je goed gaat kijken naar de onderzoeken die gedaan zijn. Dan zul je zien dat een gezin van 4 personen gemiddeld meer dan 750 euro per maand uitgeven aan boodschappen. Dit komt neer op een kleine 200 euro per week
Dit is een bedrag waar je dus met een gezin van 4 personen toch wel rekening zou moeten houden. De maandelijkse boodschappen kun je nog altijd onder de loep nemen. Er zijn altijd dingen waar je nog een kritisch naar kunt kijken. Hiermee kun je de maandelijkse kosten van de boodschappen ook nog naar beneden krijgen.
Je zou bijvoorbeeld in de zomermaanden een eigen moestuintje aan kunnen leggen. Dan zou je uit de eigen tuin kunnen eten. Dit scheelt dan weer kosten op de maandelijkse kosten voor de boodschappen.
Met eten uit eigen tuin kun je niet alleen kosten besparen. Het is ook nog eens gezonder. Met eten uit de tuin weet je zeker dat je onbespoten groente aan het eten bent. En met een zakje zaadjes kun je heel veel groente kweken. Soms wel meer dan voor een seizoen.